Συνολικές προβολές σελίδας


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ηλεκτρολυση και σκουρια

Παιρνουμε ενα μεγαλο πλαστικο δοχειο γεματο με χλιαρο νερο και βαζουμε μεσα μαγειρικη σοδα η σοδα για πλυντηρια(τετοια ψαχνοντας στο νετ βρηκα μονο στη Σινδο οποτε εβαλα μαγειρικη).

Εχουμε μια πηγη ρευματος π.χ μπαταρια 12βολτη (εγω εβαλα ενα τροφοδοτικο που βγαζει γυρω στα 14 volts) απο την οποια παιρνουμε + και - κατα προτιμηση με "κροκοδειλακια" στις καταληξεις.
Στο + βαζουμε ενα κομματι μεταλλο καθαρο ομως(χωρις σκουριες κλπ).Στο - βαζουμε το κομματι που θελουμε να ξεσκουριασει.Τα βουταμε και τα δυο στο νερο,ΧΩΡΙΣ να ερθουν σε επαφη και δινουμε ρευμα.


Μετα απο λιγο θα δουμε φυσαλιδες στο "καθαρο μεταλλο"(στο +) αλλα και στο σκουριασμενο.Μετα απο αρκετη ωρα (τουλαχιστον τρεις) θα δουμε τη σκουρια να ειναι κολλημενη στο + η να επιπλεει σαν αφρος στο νερο.
Οταν δουμε οτι το αντικειμενο που θελουμε να καθαρισουμε ειναι οκ το βγαζουμε,το ξεπλενουμε με κρυο νερακι,το στεγνωνουμε κι αν χρειαστει το περναμε με λιγο αντισκωριακο σπρευ.


Τα αποτελεσματα ειναι απο καλα εως πολυ καλα.Στην αναζητηση στο νετ δεν μπορεσα να βρω ακριβεις αναλογιες σοδας και νερου.Καπου διαβασα οτι αν στο + βαλεις ενα κομματι ανοξειδωτο τα αποτελεσματα ειναι καλυτερα.Αυτο το τσεκαρα και ειναι ετσι οντως.
Ίχνη μετάλλου περιέχει το μείγμα αλλά αν δεν έχουμε χρησιμοποιήσει νικελωμένα μέταλλα, επιχρυσωμένα ή μέταλλα που περιέχουν μόλυβδο τότε δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα.Αν δεν υπάρχουν τα παραπάνω τότε στο νερό θα υπάρχουν μόνο 2σθενής σίδηρος Fe++ , ελεύθερες ρίζες Ο² και Η² οι οποίες εξατμίζονται (εξ ου και οι φυσαλίδες).



Το μοναδικό δυνητικά τοξικό παράγωγο της αντίδρασης είναι το ηλεκτρόδιο που έχουμε χρησιμοποιήσει και το οποίο πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης μπαταριών και αυτό γιατί έχει χάσει τόσα ηλεκτρόνια που σε κάθε επαφή με νερό θα παράγει ακόμα περισσότερες ελεύθερες ρίζες Ο² που είναι τοξικές από μόνες τους αλλά όχι και κάτι τραγικό σε μικρές ποσότητες.
1.Οτιδήποτε μεταξύ 4 και 12 amps και 6-24 volt θα κάνει δουλειά.Ιδανικά είναι τα 10-12 amps και 14 volt ανάλογα με το τί θές να καθαρίσεις.

2.Επιλέγουμε μέταλλα που δίνουν πρόθυμα τα ηλεκτρόνιά τους και κατά προτίμηση μέταλλα όπως Αλουμίνιο και Ψευδάργυρο.Ωστόσο το μέγεθος του ηλεκτροδίου θα πρέπει να είναι ανάλογο με την σκουριά που θέλουμε να απομακρύνουμε.Ένας τελείως μπακαλίστικος τρόπος για να υπολογίσουμε τον όγκο του είναι να υπολογίσουμε στο περίπου πόση σκουριά θέλουμε να καθαρίσουμε και βάζουμε σχεδόν το 5πλάσιο ηλεκτρόδιο.Πχ αν υπολογίσουμε ότι ένα αντικείμενο πρός καθαρισμό έχει επιφάνεια 0,5 τμ και έχει σκουριά παντού.χοντρικά μπορούμε να πούμε ότι η σκουριά έχει μέσο βάθος 0,1mm τότε έχουμε 0.5Χ 0,0001=0,00005 κυβικά μέτρα σκουριάς ή 50 κυβικά εκατοστά σκουριάς.Η σκουριά είναι το Fe²O³.1 μόριό της περιέχει 2 άτομα Fe και 3 άτομα O.Το βάρος αυτού του μορίου είναι 26Χ2+8Χ3=100/12 C² οπότε η σκουριά είναι 10 φορές βαρύτερη από το νερό ανά μόριο αλλά το μέγεθος του μορίου της είναι μεγαλύτερο(έδώ αρχίζουν και μπλέκουν το mol) οπότε για να μας φτάσει για την όλη αντίδραση το ηλεκτρόδιο πρέπει να έχει μεγαλύτερη μάζα από την σκουριά μας.Αν χρησιμοποιούμε αλουμίνιο τότε θέλουμε σχεδόν 10πλάσιο ηλεκτρόδιο από την σκουριά μας,ψευδάργυρο 4 φορές περισσότερο κλπ.Με λίγα λόγια θέλουμε για το 1cc σκουριάς 4 cc ψευδάργυρου ή αλλιώς ένα κομμάτι 1cmX1cmX4cm.
3.Το μέταλλο που θέλουμε να καθαρίσουμε πρέπει να είναι λιγότερο ενεργό από το ηλεκτρόδιό μας διότι υπάρχει περίπτωση να διαλυθεί με την αντίδραση.Π.χ. δεν θα καθαρίσουμε ποτέ έτσι ένα αλουμινένιο καρμπιλατέρ με ηλεκτρόδιο από ψευδάργυρο ή Κοβάλτιο γιατί παίζει να μη βρούμε τίποτα μετά την αντίδραση.


(η σειρά δραστικότητας των στοιχείων είναι Κ Br Ca Na Mg Al Mn Zn Co Cr Fe..... όσο προχωράμε τόσο πέφτει η δραστικότητα οπότε το ηλεκτρόδιο πρέπει να διαλεχτεί από τα προηγούμενα στοιχεί )
4.Μέταλλα τα οποία έχουν υποστεί ηλεκτρόλυση όπως επινικελωμένα, επίχρυσα και επάργυρα καταστρέφονται κατά την διαδικασία.
5.Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν οι υπέρηχοι.


Τι θα χρειαστείτε


1. ένα πλαστικό ή γυάλινο δοχείο που θα φιλοξενήσει την αντίδραση
2.Μία μπαταρία αυτοκινήτου ή φορτιστή μπαταριών 6-12V και 6-14 amps
3.Απιονισμένο νερό.Τόσο ώστε να καλύψει τα πάντα
4.Ηλεκτρόδιο(είπαμε παραπάνω τί)
5.Μαγειρική σόδα ή άλλον ηλεκτρολύτη(ιδανικά θέλουμε μία αντίσταση του υγρού περίπου 1Ω)
6.Υπομονή και πάρα μα πάρα πολύ φυσική και χημεία.Είναι πολύ εύκολο να καταστραφεί αυτό που θέλουμε να καθαρίζουμε.Οι τύποι που θα χρειαστείτε είναι πολλοί και πολύπλοκοι για κάποιον που δεν έχει ιδέα.Τα παραπανω μπακαλίστικα βοηθάνε αλλά δεν θα έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα.
7. Τα 2 μέταλλά μας δεν πρέπει να ακουμπάνε ούτε στα τοιχώματα του δοχείου ούτε και μεταξύ τους.


Προσοχή : το μέταλλο στον θετικό πόλο θα υποστεί οξείδωση για να καθαρίσει το μέταλλο στον αρνητικό πόλο.Αν τα βάλετε ανάποδα την κάτσατε την βάρκα.
Επίσης το μέταλλο στον θετικό πόλο θα εμφανίσει αλλοιώσεις στην επιφάνειά του λόγο της απόσπασης ηλεκτρονίων-οξείδωσης.


Κατά την αντίδραση παράγονται αέρια οπότε το κάνουμε ή σε ανοικτό χώρο ή σε χώρο που αερίζεται πολύ καλά.
Τα αέρια αυτά είναι εκρηκτικά οπότε κρατάμε μακρυά από το δοχείο της αντίδρασης πυρακτωμένα μέταλλα και γυμνές φλόγες(μή πάει κανένα όργιο με το τσιγάρο από πάνω να δεί πως πάει το θέμα γιατί θα γίνει φλαμπέ).

Για τον χρόνο που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η αντίδραση υπάρχουν τύποι αλλά δεν τους γράφω γιατί θα με πάρει το πρωί.Τσεκάρετε με το μάτι κάθε 1-2 ώρες μέχρι να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.Μη το αφήσετε όλο το βράδυ πάντως γιατί θα παραγίνει το ψητό.Είναι προτιμότερο να σταματήσετε την αντίδραση ξεπλένοντας τα μέταλλα με λίγο πετρέλαιο και ξεκινήσετε πάλι την επόμενη ημέρα αφού καθαρίσετε με ασετόν 98%(αυτό που έχει η γκόμενα για τα νύχια της ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ) αυτή την φορά.

Μετα την ηλεκτρολυση θελει ξεπλυμα με μπολικο κρυο νερακι για να σταματησει η επιδραση της σοδας.Αφου το στεγνωσεις λοιπον του ριχνεις κι ενα ελαφρυ τριψιματακι με λιγο αντισκωριακο και ειναι σαν καινουργιο.Αν δεις εργαλεια που ξεσκουριασα θα καταλαβεις.

Βάλε ψευδάργυρο αντί για ανοξείδωτο και τα κροκοδειλάκια έξω από το νερό και τα 2 μέταλλα να μήν ακουμπάνε πουθενά ,ούτε στον πάτο της λεκάνης.(βάλε ένα ξύλο επάνω στην λεκάνη και κρέμασέ τα από εκεί)



Επίσης για να ξέρεις ότι έχεις βάλει αρκετή σόδα, θα μετρήσεις με ένα πολύμετρο την αγωγιμότητα του νερού και θα την φτάσεις μέχρι το 1Ω περίπου.Αν έχει μεγαλύτερη αντίσταση τότε θα πάρει περισσότερο χρόνο και με όχι και τόσο καλά αποτελέσματα ενώ σε μικρότερη αντίσταση θα έχεις υπερβολική διάβρωση του ηλεκτροδίου για την ίδια δουλειά. Κατά την διάρκεια της αντίδρασης αν πέσει η αγωγιμότητα προσθέτεις σόδα.μεγάλη αντίσταση =μικρή αγωγιμότητα.
Για να σταματήσει η δράση της σόδας μπορεί να γίνει πιο γρήγορα με λίγο χυμό λεμονιού ή ξύδι αραιωμένο μέσα στο νερό.



και μετά λίγο πετρέλαιο ή αντισκωριακό όπως είπες για να απομακρύνει τα πάντα!!!


Οξύ + βάση =άλας + νερό μας λέγανε στην χημεία του γυμνασίου.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Ιστορικη Αναδρομη ΧΤ

ΧΤ500 1Ε6,1976

Πρωτοπαρουσιαστηκε στο Las Vegas στα τελη του 1975 και καλωσοριστηκε πολυ θερμα μιας και ηταν η πρωτη φορα που μια μοτοσυκλετα υψηλου κιβυσμου τα καταφερνε εξισου καλα στην ασφαλτο αλλα και στο χωμα.Το ΧΤ συντομα κατεκτησε την κορυφη της αγορας στην Αμερικη, πραγμα που αποτελεσε προσφορο εδαφος για μια επιτυχημενη πορεια και στην Ευρωπη.Ο κυριος λογος που η μοτοσυκλετα ειχε τοσο επιτυχημενη πορεια ηταν η αποδοση του κινητηρα.Παροτι δεν ειχε καποια ιδιαιτερη καινοτομια, ειχε καποια ενδιαφεροντα χαρακτηριστικα.Σημαντηκοτερο ολων ηταν η χρηση ρουλεμαν στον εκκεντροφορο σε μια περιοδο που ο ανταγωνισμος χρησιμοποιουσε απλους συνδεσμους.Οσο μικρης σημασιας και αν ακουγετε αυτο, ηταν πολυ σημαντικο για την αξιοπιστια του κινητηρα.
Κατα τα αλλα ο κινητηρας ηταν υπερτετραγωνος, 499κε.Η ισχυς του ηταν 32 ιπποι στις 6500σαλ και η ροπη στα 4,1kg.m στις 5500σαλ.Φυσικη η εκκινηση γινοταν με μανιβελα.









ΧΤ500 1U6,1977
Το πιο διασημο μοντελο του ΧΤ ειναι το 1U6. Ηταν το πρωτο ΧΤ που κυκλοφορησε μαζικα στην Ευρωπη.Πρωτοεμφανιστηκε σε εκθεση στο Παρισι τον Οκτωβριο του 1976.Οι διαφορες με το ΧΤ του 1976 ηταν ο λαιμος της εξατμησης που ειχε μικροτερη διαδρομη και διαφορετικη θεση.Η εξαγωγη ηταν μικροτερη αλλα με μεγαλυτερο καζανακι απ'το προηγουμενο μοντελο.Υπηρχαν και καποιες διαφορες στα περιφεριακα οπως αλλα γραφικα στο ντεποζιτο και στα πλαινα καπακια,φωτα και φλας με ελαστικες βασεις,μεγαλη ποδια η οποια δεν υπηρχε στο προηγουμενο μοντελο.Επισης μια σημαντικη προσθηκη ηταν το γυαλι ενδειξης της θεσης του πιστονιου,μια καινοτομια που εκανε ευκολοτερη την εκκινηση του κινητηρα με τη μανιβελα, μιας και ηταν εμφανης η ανω νεκρα θεση του πιστονιου.
Υπηρχαν ωστοσο και αλλαγες στο πλαισιο που ηταν και οι πιο σημαντικες στη μοτοσυκλετα.Μειωθηκε η γωνια καστερ και το μεταξονιο, και ετσι το ΧΤ διατηρησε τη σταθεροτητα αλλα απεκτησε και ελαφρυτερη αισθηση στην οδηγηση, σε καθε ειδος εδαφους.Υπηρξαν και στις αναρτησεις αλλγες,οπου τοποθετηθηκαν νεα ελατηρια μπροστα καθως και αυξηθηκε η διαδρομη του πισω αμορτησερ κατα 10χιλ,οπου συνεβαλαν και αυτα στην αλλαγη συμπεριφορας του νεου ΧΤ.
Η μονη ουσιαστικη διαφορα του κινητηρα ηταν το 2χιλ μικροτερο καρμπυρατερ.
Το ΧΤ500 του '77 ηταν το πρωτο ολοκληρομενο σχεδιαστικα ΧΤ,απευθυνθηκε στην Ευρωπαικη αγορα και κερδισε τις εντυπωσεις, ξεκινωντας τη δυναστεια των ΧΤ και εδραιωσε μια κατηγορια που παραμενει καυτη οσα χρονια και αν περασουν.







XT500 1U6, 1978
Το ΧΤ του 1978 δεν ειχε πολλες διαφοροποιησεις απο το προηγουμενο μοντελο.Αλλαξαν τα γραφικα σε ντεποζιτο και πλαινα καπακια, και το λογοτυπο της Yamaha μετακομησε στα καπακια και για πρωτη φορα εμφανιστηκε ολοκληρωμενος ο τυπος ΧΤ500 στο ντεποζητο.Τοποθετηθηκαν φυσουνες στα καλαμια για προστασια των τσιμουχων καθως και φαρδυτερες ψυχτρες για την καλυτερη ψυξη του κινητηρα.Τοποθετηθηκε μεγαλυτερο προστατευτικο αλυσιδας για προστασια του αναβατη απο το λιπαντικο.Μηχανικα δεν υπηρχε καμια ουσιαστικη διαφορα μιας και οι βελτιωσεις αφορουσαν σε λεπτομεριες και ετσι δεν αλλαξε καθολου η συμπεριφορα και οι επιδοσεις της μοτοσυκλετας.Το ΧΤ500 του '78 ηταν το πρωτο ΧΤ που συμμετειχε σε αγωνα ραλι.Συγκεκριμενα ολοκληρωσε το Abidjan-Nice Rally Raid με οδηγο τον Γαλλο Gilles Comte.Το αποτελεσμα της συμμετοχης ηταν η πρωτη θεση, και ο θρυλος πλεον ειναι σε πληρη εξελιξη.








XT500 1U6, 1979
Το ΧΤ μετα απο τη συμαντικη του νικη σε αγωνα ραλυ εγινε συνονυμο της περιπετειας και της απαιτητικης χρησης.Μολις 3 χρονια μετα απο την πρωτη του εμφανιση ειχε κατακτησει την κορυφη.Ετσι λοιπον το επομενο ΧΤ επρεπε να εμφανιστει καλυτερο απο ποτε.


Οι συμαντηκοτερε αλλααγες που εγιναν ηταν στα γραφικα, στην προσθηκη προστατευτικου στο τιμονι, ψυχτρων στο πισω μερος του μπροστινου φτερου,κατι που ομως αποδειχτηκε λανθασμενη επιλογη καθως απο τη λασπη που περναγε φρασοντουσαν οι ψυχτρες του κινητηρα και μετα η ψυξη δεν ηταν επαρκης.Υπηρξαν αρκετες βελτιωσεις στην εγονομια,μιας και αλλαξε ο λεβιες ταχυτητων και το πενταλ του φρενου παρεχοντας καλυτερο πατημα και δινοντας καλυτερο χειρισμο.Οι περισσοτερες ομως αλλαγες εγιναν στον κινητηρα.Επανασχεδιαστικε το κιβωτιο ταχυτητων, το καπακι του φιλτρου λαδιου ενισχυθηκε με τσιμουχα o-ring και μεγαλυτερου μηκους βιδες.Νεα ηταν και η αντλια λαδιου καθως και η προσθηκη ειδικης θεσης της μανιβελας για εκκινηση ζεστου κινητηρα.Αλλαξαν και οι διαστασεις του πλαισιου δινοντας 1χιλ στη γωνια καστερ.Στην ουσια το πλαισιο εμφανιστηκε τελειως διαφορετικο απο αυτο του προηγουμενου μοντελου.Για την βελτιωση του ΧΤ του '79 βοηθησε και η χρηση αρκετων εξαρτηματων απο το SR500.







ΧΤ500 1U6, 1980
Το ΧΤ του 1980 η Yamaha περιοριστηκε σε μικρες αλλαγες, καθως εκανε ενα facelift που κυριες διαφοροποιησεις ηταν το αλουμινενιο ντεποζιτο, οι χρυσες ζαντες και κυριως χρωματικες αλλαγες.Το σημειο που απασχολησε κυριως τη Yamaha ητραν η εναρμονηση του μοντελου με τους ορους πιστοποιησης των διεθνων αρχων.Ετσι λοιπον εγιναν αλλαγες στο μπροστινο κυριως συστημα, ομως παρα της αλλαγες η συμπεριφορα της μοτοσυκλετας δεν αλλαξε καθολου διατηροντας το χαρακτηρα της.


Το ΧΤ του 1980 ηταν ισως το συμαντικοτερο μοντελο αφου διεθετε το συνολο των χαρακτηριστικων εκεινων που του επετρεψαν ξεφρενη πορεια για αρκετο καιρο ακομη.








ΧΤ500 1U6, 1981-1990
Το ΧΤ μεχρι το 1980 ειχε ολες τις απαραιτητες αλλαγες σε πλαισιο και κινητηρα και περιφεριακα.Ετσι η μοτοσυκλετα καλυπτε πληρως ολες τις προδιαγραφες που η ιδια η Yamaha ειχε θεσει.Ετσι λοιπον εμεινε απαραλλακτο για τα 5 επομενα χρονια χωρις καμια αλλαγη.Το 1986 η Yamaha τοποθετησε ηλεκτρικο συστημa 12V στο ΧΤ.Το 1988 η Yamaha παρουσιασε μια ειδικη εκδοση, το ΧΤ500SP υο οποιο διεθετε πολυ χρωμιο,αλουμηνιο και γυαλισμενα εξαρτηματα.Το ΧΤ αποσυρθηκε 2 χρονια αργοτερα μετα απο μια μεγαλειωδη πορεια 14 χρονων που εθεσε ακλονητες βασεις για την εξεληξη της κατηγοριας on-off.
Το τελευταιο ΧΤ500 πωληθηκε το 1992 ανεβαζοντας τις συνολικες πωλησεις της μοτοσυκλετας σε 61,510 μοναδες σε ολο τον κοσμο.Για την ιστορια το ΧΤ500 κατεχει ακομα το ρεκορ.










XT550 5Y3, 1982-1984
To XT550 παρουσιαστηκε στις διεθνεις εκθεσεις το 1981 και η προταση της Yamaha αφορουσε σε ενα πιο νεας εμφανισης ΧΤ. Η αποδοχη του στην Ευρωπη δεν ηταν η αναμενομενη και το ΧΤ550 δεν ειχε τα απαραιτητα προσοντα για να υπερτερισει του ΧΤ500.Σχεδιαστικα ηταν εντελως διαφορετικο απο το ΧΤ500.Το μονο κοινο που μοιραζονταν ηταν το ξηρο καρτερ και το δοχειο λαδιου στο πλαισιο.Το ΧΤ550 ειχε νεο ισχυροτερο κινητηρα και πλαισιο που βασιζοταν στα motocross μοντελα της Yamaha. Επισης νεα ηταν και η εικονα της μονης πισω αναρτησης καθως και το τετραγωνης διατομης ψαλιδι.Οπτοκα το νεο ΧΤ δε θυμιζε σε τιποτα το παλιο.Μυωδες και επιθετικο, ξενισε τους παραδοσιακους φιλους του παλιου ΧΤ που ειχαν συνηθησει σε πιο πολιτικα ορθες συνθηκες.Το νεο ΧΤ εδιχνε πιο πολεμικο με ιδιαιτερη εμφαση στη δυναμικη οδηγηση σε χωμα και ασφαλτο.Οι φημες μαλιστα για την παραγωγη ενος νεου ΧΤ 600 κιβυκων περιορισε ακομα περισσοτερο τη δυναμικη του ''πεντεμιση''.Αντιθετα, στην Ελλαδα το ΧΤ550 απεκτησε φανατικους οπαδους τους οποιους διατηρει ακομη μεχρι και σημερα.









XT600Z Tenere 34L, 1983-1987
Το πρωτο Tenere ακομη και σημερα συγκαταλεγεται στις πιο σημαντικες μοτοσυκλετες σε οτι αφορα την προσμονη του κοινου.Οι φημες που προηγηθηκαν της εμφανησης του ηταν διθυραμβικες και δημιουργησαν μεγαλες προσδοκιες.Τα αφρικανικα ραλυ ειχαν ηδη δημιουργησει ενα ιδιαιτεςρα φανατικο κοινο και οδηγησαν στην κατασκευη ενος αντιστοιχου προσανατολισμοπυ μοντελου, που να καλυπτει τις απαραιτητες προδιαγραφες για την κινηση της μοτοσυκλετας σε δημοσιους δρομους.


Η πρωτη προσπαθεια της Yamaha με το ΧΤ550 δεν εφερε τα προσδοκομενα αποτελεσματα στην αγορα.Το κοινο που ζητουσε μια μοτοσυκλετα βασισμενη στα τερατα των αφρικανικων ραλι, ηταν ιδιαιτερα απαιτητικο.Το Τενερε κερδισε τις εντυπωσεις και δημιουργησε μια σχολη που εξελισσεται με ταχεις ρυθμους μεχρι και σημερα.


Ο κινητηρας του Τενερε ηταν ιδιος με του ΧΤ550.Για να αυξηθει ο κυβισμος μεγαλωσε η διαμετρος του κυλινδρου κατα 3χιλ. Ετσι η τελικη ισχυς αυξηθηκε στους 43 ιππους στις 6000σαλ και η ροπη στα 5,05kg.m στις 5,500σαλ.Με μεγαλυτερες βαλβιδες εξαγωγης, νεα εκκεντρα και μπιελα το Τενερε πηρε την απαραιτητη δυναμη σε ολο το φασμα των στροφων και σε ολες τις συνθηκες λειτουργιας.Για πρωτη φορα σε ΧΤ το δοχειο λαδιου μετακομησε απο το πλαισιο σε αυτονομο δοχειο στο πισω μερος της μοτοσυκλετας.Αν και το πλαισιο ηταν σχεδον ιδιο με του 550 οι αναρτησεις αλλαξαν ριζικα. Η διαμετρος του πιρουνιου ανεβηκε στα 41χιλ ενω η διαδρομη αυξηθηκε κατα 30 χιλιοστα απο αυτη του 550.Η πισω αναρτηση ενισχυθηκε ενω το νεο ψαλιδι εδωσε χαρακτηριστηκη ευσταθεια και στηβαροτητα στο πιο απαιτητικο συνολο. Η πληρης μεταλλαξη συνεχιστηκε και στον τομεα της πεδησης.Τοποθετηθηκε για πρωτη φορα δισκοφρενο στον μπροστινο τροχο και το βαρυ Τενερε ειχε πολυ καλυτερη αισθηση και ισχυ φρεναρισματος απο τους προκατοχους του.


Το τεραστιο τεποζιτο των 30 λιτρων εκανε τους ανεφοδιασμους αρκετα αραιη διαδικασια.Στο Τενερε του 1984 οιο αλλαγες ηταν μικρες.Νεες ρυθμισεις στις αναρτησεις και στην αλυσιδα και ενας επιπλεον ιππος ισχυος ηταν οι μοναδικες βελτιωσεις.Ενα χρονο αργοτερα οι μικρες αλλαγες συνεχιστηκαν με νεες ρυθμισεις αναρτησεων,προστατευτικο δισκοφρενου,μικροτερη γωνια καστερ, κιτ αναβαθμισης καρμπυρατερ, δαγκανα δισκοφρενου και ενα επιπλεον δοντι στο πισω γραναζι ηταν οι αλλαγες που κριθηκαν αναγκαιες.


Μεγαλες αλλαγες ηρθαν στο μοντελο του 1986 και συνεχιστηκαν στο μοντελο του 1987.Σημαντικοτερη ολων ηταν η προσθηκη μιζας.Η προσθηκη της εφερε αναποφευκτα πολλες ακομη αλλαγες.ΟΤο alternator επανασχεδιαστηκε γισ να μπορει να γυρισει τη μιζα.Οι αλλαγες συνεχιστηκαν σε εκκεντροφορους, καδενα και κεφαλη με αποτελεσμα το ΧΤ να κινηται ταχυτερα και γραμμικοτερα σε υψηλο αριθμο στροφων για αρκετη ωρα. Αλλαγες εγιναν επισης σε βαλβιδες και θαλαμους, στις ρυθμισεις του καρμπυρατερ και στο μηχανισμο του γκαζιου.Το ρεζερβουαρ αλλαξε στο σημειο που βρησκοταν το φιλτρο αερα μειωνοντας τη χωρητηκοτητα στα 23 λιτρα. Το ψηγειο λαδιου μεταφερθηκε στο μπροστινο μερος του κινητηρα για βελτιωση της ψηξης και η χωρητηκοτητα του δοχειου λαδιου αυξηθηκε στα 1,8 λιτρα. Το Τενερε διατηρισε τη μανιβελα και το συστημα αποσυμπιεσης.











ΧΤ600Ζ Tenere 3AJ, 1988-1991
To 1988 η Yamaha θελησε να δωσει ακομη πιο ταξιωτικο χαρακτηρα στο Τενερε, αν και συνεχισε να το ταυτιζει με τους αγωνες ραλυ.Ο ταξιδιωτικος του χαρακτηρας ενισχυθηκε με την τοποθετηση διπλων προβολεων, του φαιρινγκ με τη μικρη ζελατινα καθως και του χαμηλου μπροστινου φτερου.Τα οργανα και οι ενδειξεις ηταν επισης νεα ακολουθοντας ενα συγχρονο στυλ για την κατηγορια των on-off που ακολουθητε μεχρι και σημερα.Στο εντελως νεο Τενερε αφαιρεθηκε οριστικα η μανιβελαενω το πισω ταμπουρο αντικατασταθηκε απο δισκοφρενο.











ΧΤ600Ε/Κ 43F, 1984-1986
Το ΧΤ600Ε/Κ παρουσιαστηκε το Δεκεμβριο του 1983 και απευθηνοταν σε αναβατες που ηθελαν ενα Τενερε με εμφαση στην καθημερινη μετακινηση.Με συνδυασμο χαρακτηριστικων απο το Τενερε και το ΤΤ600 η Yamaha δημιουργησε μια ελαφρια, ευκινητη και δυνατη μοτοσυκλετα, ικανη να κινηθει γρηγορα σε συνθηκες πολης και επαρχιακους δρομους.Αν και μοιαζει πολυ με το ΤΤ, τα κυριοτερα τεχνικα χαρακτηριστικα της ειναι δανεισμενα απο το Τενερε.


Με 14 λιγοτερα κιλα, υψηλοτερη ροπη και ισχυ που εφτανε τους 44 ιππους, το ΧΤ απειχε πολυ σε επιδοσεις απο το βαρυ Τενερε.











XT600 2KF, 1987-1989
Αν υπαρχει ενα ΧΤ που διχασε περισσοτερο, αυτο ειναι σιγουρα το ΧΤ του 1987.Πολλοι το λατρεψαν και πολλοι το απερριψαν λογω της αισθητης διαφοροποιησης απο το προηγουμενο μοντελο.


Οι αλλαγες απο το προηγουμενο μοντελο ηταν πολλες κυριως ως προς το αισθητικο τμημα.Νεα σχεδιαση ειχε το ρεζερβουαρ οι αεραγωγοι, τα πλαινα καπακια, το πισω φτερο, η σελα και η μασκα. ΜΕ αυτες τις αλλαγες διαμορφωθηκε η εικονα μιας εντελως νεας μοτοσυκλετας.


Οι αλλαγες στον κινητηρα ηταν λιγες.Δυο ιπποι προστεθηκαν στον αξιοπιστο κινητηρα που η Yamaha διατηρουσε για 5 χρονια αναλλοιωτο.Σημαντικη ηταν η αυξηση των διαμετρων των βαλβιδων κατα 1χιλ.Αλλαγη υπηρξε και στο τελικο της εξατμισης αλλα και στη διαδρομη του λαιμου.


Αντικατασταθηκε η ποδια του κινητηρα με προστατευτικους σωληνες, ενω στον πισω τροχο τοποθετηθηκε δισκοφρενο.


To XT600 87-89 εχει μια ξεχωριστη αξια μιας και αποτελει το τελευταιο ΧΤ με εμφαση στη δυναμη και το δυναμικο στυλ.











XTZ750 Super Tenere, 1989
Το Super Tenere εκανε την πρωτη του εμφανιση στα τελη του 1988.Με εμφανεις καταβολες απο το θρυλικο Paris-Dakar το μεγαλο ΧΤΖ εισηγαγε μια νεα ταση που συντομα εξεληχθηκε στην κατηγορια που σημερα ειναι γνωστη ως Mega On-Off.


Χαρακτηριστικα του ηταν οι τεραστιες διαστασεις,οι διπλοι προβολεις και ο διλυλινδρος εν σειρα κινητηρας των 749 κιβυκων με την πρωτοφανη για τη συγκεκριμενη κατηγορια δυναμη των 70 ιππων.Τεχνολογια δανεισμενη απο το FZR, επαρκης καλυψη απο τον αερα, μεγαλη αυτονομια και οι ανυπαρκτοι κραδασμοι εκαναν το Super Tenere δρομεα μεγαλων αποστασεων σε καθε ειδους τερεν.Παροτι εκανε πολυ εντυπωσιακη εισοδο αποσυρθηκε σχετικα γρηγορα αφηνοντας τη θεση του στο TDM850.








XTZ660 Tenere, 1991-1996
Στην εποχη που η απλοτητα του πρωτου ΧΤ500 ειχε χαθει οριστικα απο τη μνημη του κοινου, η Yamaha εκανε μια δυναμικη επιθεση με εναν νεο πενταβαλβιδο κινητηρα 660κε.Στις καινοτομιες του ΧΤΖ συμπεριλαμβανεται και η υδροψυξη καθως και η χρηση τεχνολογιας απο τα FZ ''Genesis''.


Νεα ηταν το πλαισιο και η μονη πισω αναρτηση.






ΧΤ600Ε 3ΤΒ, 1990-1995
Το ΧΤ των αρχων της δεκαετιας του '90 ειναι ισως το πιο αμφιλεγοενο ΧΤ ολων των εποχων.Η πληρης μεταλλαξη σε μοτοσυκλετα πολης με ομαλη αποδοση και αργη γεωμετρια συγκλονισε τους φιλους των ΧΤ.Ειδικα στην Ελλαδα τα σχολια που ακολουθησαν ηταν μαλλον αρνητικα.Το νεο πλεον ΧΤ απευθηνοταν σε ενα πολυ ευρυτερο κοινο που ηθελε μια μοτοσυκλετα ηπια για αστικες μετακινησεις και κοντινες εξορμησεις.Και η κινηση της Yamaha αποδειχθηκε πολυ σωστη.Εξαλλου για το παραδοσιακο της κοινο η Yamaha ειχε εξεληξει το TT600.


Το ΧΤ600 οχι μονο πετυχε το στοχο του αλλα ανεβασε τις πωλησεις του οσο ποτε.Οι αλλαγες ηταν πολλες και σε ολους του τομεις.Εν αρχη ηταν η μιζα η οποια παροπλισε οριστηκα τη διασημη μανιβελα των ΧΤ.Ρεζερβουαρ, καπακια, σελα, φτερα, μασκα και προβολεας και ολα τα περιφεριακα ηταν εντελως νεα.Το ρεζερβουαρ λαδιου επεστρεψε στο πλαισιο το οποιο ομως δεν ειχε καμια ομοιοτητα με το αντιστοιχο του προηγουμενου ΧΤ.Μικρυνε η διαδρομη των αναρτησεων χαμηλωνοντας τη μοτοσυκλετα και το κεντρο βαρους ταυτοχρονα.


Το μοντελο του 1990 ηταν το πρωτο ΧΤ στο οποιο τοποθετηθηκε 17 ιντσων πισω ζαντα και ο συνολικο βαρος ανεβηκε κατα 14 κιλα.







ΧΤ600Ε 3ΤΒ, 1996-2003
Εξι χρονια μετα την πρωτη του εμφανιση, το νεας γενιας ΧΤ αποκτα μια αισθητικη μονο βελτιωση.Νεα ειναι τα γραφικα, καθως και τα πιο μοντερνας σχεδιασης περιφεριακα, το ΧΤ απεκτησε σαφως βελτιωμενη εμφανιση.Το στροφομετρο επανηλθε στην κονσολα των οργανων.Μειωθηκε το συνολικο του βαρος κατα 3 κιλα φτανοντας τα 164.










XT660R/X, 2004-σημερα
Το 2004 παρουσιαστηκε το ΧΤ660. Αυτο το ΧΤ δεν ειχε καμια απολυτος σχεση με τα ΧΤ του παρελθοντος.Ειναι μια ριζικα νεα μοτοσυκλετα η οποια ομως ειναι η φυσικη εξεληξη του προηγουμενου μοντελου οπως επιτασσει η νεα εποχη.Ο κινητηρας ειναι νεος χωρητικοτητας 660κε, υδροψυκτος του οποιου η αποδοση φτανει τους 48 ιππους στις 6000σαλ.Το καρμπυρατερ αντικατασταθηκε με σωμα ψεκασμου 44χιλ ετσι ωστε να μπορει η μοτοσυκλετα να περνα τις προδιαγραφες ρυπων.Εντελως νεα ειναι συνολικα η μοτοσυκλετα.Διαφορετικο ειναι το πλαισιο, οι αναρτησεις, τα φρενα, καθως και ολα τα περιφεριακα.Η Yamaha παρατηρωντας τις τασεις του κοινου δημιουργησε παραλληλα μια εκδοση supermoto του ΧΤ για οσους θελουν μια αστικη μοτοσυκλετα με καυτερες επιδοσεις στην ασφαλτο.







XT660X