Συνολικές προβολές σελίδας


Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Walter Kaaden 1







Γεννήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 1919 στο Pobershau στην Σαξωνία της Γερμανίας. Ο πατέρας του εργαζόταν ως οδηγός στη DKW και όταν ήταν οκτώ ετών παρακολούθησε για πρώτη φορά αγώνες στη πίστα του Nimburgring, μια εμπειρία που από ότι φαίνεται καθόρισε τη μετέπειτα πορεία του ως μηχανικού. Σπούδασε μηχανολογία και εργάστηκε σε προγράμματα πυραυλοκίνησης. Το 1944 συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τους Αμερικανούς, μετά το τέλος του πολέμου επιστρέφει στο Zschopau όπου ασχολείται με το εμπόριο ξυλείας και επισκευάζει τις στέγες των σπιτιών που είχαν καταστραφεί από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων. Με βάση ένα DKW 125 RT, που βρίσκει σε μια μάντρα με παλιοσίδερα, αρχίζει να σχολείται με τους δίχρονους κινητήρες και τις βελτιώσεις τους.

Αναλαμβάνει το αγωνιστικό τμήμα της IFA (αργότερα ΜΖ) το 1953 όταν τα δίχρονα έτειναν να εξαφανιστούν από το προσκήνιο των αγώνων, ο Kaaden όμως πίστευε πως είχαν πολλά ακόμη να προσφέρουν.

Η συνεργασία του με τον Zimmermann, εξπέρ στις περιστροφικές βαλβίδες…..









….αλλά και οι θάλαμοι διαστολής (τους οποίους είχε πρωτοκατασκευάσει ο Γερμανός μηχανικός Limbach το 1938) και εξέλιξε ο Kaaden, άρχισαν να δίνουν στα δίχρονα την απαραίτητη ώθηση.





Εστιάζει τη μελέτη του στα ωστικά κύματα στο εσωτερικό της εξάτμισης και στο φαινόμενο του συντονισμού των καυσαερίων στις ψηλές στροφές κατασκευάζοντας δικό του ταλαντοσκόπιο. Ταυτόχρονα διαφωνεί ριζικά με τη χρήση της εξάτμισης μεγάφωνο που χρησιμοποιούσε η DKW ευρέως τότε. Μεγάλη έμφαση στην εξέλιξη του δίχρονου δόθηκε στην διαμόρφωση του θαλάμου εξαγωγής καυσαερίων. Αυτός είναι ο λόγος που οι εξατμίσεις των δίχρονων είναι καμπυλωτές και έχουν διαφορετικές διατομές κατά μήκος. Εδώ λαμβάνει χώρα το φαινόμενο της κυματικής υπερσυμπίεσης, ένα είδος υπερσυμπιεστή δηλαδή. Το φαινόμενο είναι γενικότερα αρκετά πολύπλοκο. Ο σκοπός των καμπυλωτών ελλειπτικών εξατμίσεων είναι να εκμεταλλευτούν τα κύματα πίεσης που δημιουργούνται στη θυρίδα εξαγωγής, μετά την έκρηξη κατά τη φάση της εκτόνωσης, έτσι ώστε να συνεισφέρουν στην αναπνοή του κινητήρα. Αυτό γίνεται εφικτό σχεδιάζοντας έτσι την εξάτμιση, ούτως ώστε τα ισχυρά θετικά και τα αρνητικά κύματα να συναντιούνται ΑΝΤΑΝΑΚΛΩΜΕΝΑ μέσα στη φούσκα διαστολής πίσω στην θυρίδα εξαγωγής ακαριαία, όταν απαιτείται από το φορτίο υψηλή ή χαμηλή πίεση αντίστοιχα.









Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν με ταχύτητα ήχου, έτσι ο συγχρονισμός είναι ευαίσθητος, δηλαδή η επιστροφή τους πρέπει να βρει την εξαγωγή ανοιχτή για να ενισχύσει το φαινόμενο. Τα αρνητικά κύματα συμπίεσης βοηθούν να σαρώσουν τα καυσαέρια από τον κύλινδρο και τα θετικά κύματα συμπίεσης αναγκάζουν το άκαυτο μίγμα αέρα βενζίνης να επιστρέψει πίσω στον θάλαμο καύσης για τη μετάκαυσή του. Η ταχύτητα των κυμάτων αυτών είναι συνάρτηση κυρίως της θερμοκρασίας που επικρατεί στον θάλαμο των καυσαερίων και λιγότερο των στροφών του στροφάλου. Αυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι μια εξάτμιση συγκεκριμένης γεωμετρίας θα αποδίδει ιδανικά σε ένα περιορισμένο αριθμό στροφών του κινητήρα και όχι σε όλο το εύρος .

Δεν υπάρχουν σχόλια: